Varen over de Baren

Pagina’s zijn in ontwikkeling!

Een tunnel uit 1882 in één van de Franse kanalen

 

Op de volgende pagina vindt u vaarinformatie over nuttige websites (links) en adressen en landeninformatie over Nederland, België, Duitsland, Frankrijk. Veel informatie is elders te vinden en dat gaan we hier niet herhalen. Dus zie de informatie op de volgende pagina’s als een aanvulling op wat elders al te vinden is.

Bij de landeninformatie vindt u speciale informatie over varen in het betreffende land en reisverslagen van anderen. En misschien heeft u zelf ook informatie over een land die voor andere leden van onze vereniging nuttig is?

Veel leden zien er tegen op om naar het buitenland te varen, terwijl er daar zo veel  (veilige) vaarwegen zijn. In veel Europese landen zijn in de 19e eeuw kanalen gegraven, sluizen aangelegd, tunnels uitgehakt. De snel groeiende bevolking in steden moest van voedsel voorzien worden en wegen waren of niet aanwezig, of slecht begaanbaar. Vervoer over water bleek de beste oplossing. Speciale scheepstypes werden ontwikkeld: bijv. de turf- en strontschepen in Nederland, de ‘narrow boats’ (= smalle schepen) in Engeland en de peniches ( = spitsen) in Frankrijk en langs die kanalen (vaak nu nog bestaande) paden voor de trekschuiten. Maar al eerder: in de 17e en 18e eeuw ging veel personenvervoer over het water. Zo waren  er tussen de grote steden regelmatige veerdiensten (bijv. tussen Haarlem en Amsterdam vertrok er elk uur een trekschuit).

Veel van die kanalen bestaan nog en zijn over het algemeen goed bevaarbaar en vanuit Ridderkerk goed bereikbaar. Per land geven we enige informatie over de mogelijkheden en vaarregels daar. Maar veel informatie is met een beetje zoeken op het internet te vinden en we  zullen enige links naar  websites vermelden.

En? staat u er bij? Probleem op sommige stranden in Frankrijk

In de meeste Europese landen zijn honden aan boord toegestaan, behalve in Engeland. Verstandig om een hondenpaspoort mee te nemen en de hond tegen hondsdolheid (Rabiës) in te laten enten, want dat is wel vaak een vereiste. In België en Frankrijk moeten honden die niet in een tas passen in het openbaar vervoer een muilkorf dragen en in Frankrijk loopt u een grote kans dat uw hond de bus niet in mag.

Trossen los!

xxx

Reacties zijn gesloten.